Rudyard Kipling, 1865-1936, är född i Indien, men skickades som sexåring till Storbritannien för att gå i en brittisk skola. Familjen var brittisk och pappan var officer i Indien, som då tillhörde Storbritannien. De elva skolåren var fyllda av mobbing och förtryck. Den tiden satte djupa spår i Kipling och gjorde honom okänslig och hård. Först när han, tragiskt nog, förlorat både sin son och dotter kunde han förstå andra människor och sympatisera med deras lidande. Kipling växte upp med flera språk: engelska, portugisiska och hindi. Det formade honom som författare, där identitet och språk har alltid varit stora frågor. På grund av den svåra ögonsjukdomen han hade kunde han inte bli militär utan åkte som sjuttonåring tillbaka till Indien och började skriva för en tidning.
Kipling är mest känd för Djungelboken som kom ut 1896. Mowgli växer upp i den indiska djungeln och är huvudperson i flera av berättelserna. Han börjar sitt liv i djungeln hos djuren, men flyttar så småningom till ”människobyn” för att leva ibland dem. Flera av berättelserna är riktiga klassiker och har filmatiserats åtskilliga gånger.
Kipling har även gjort andra uppmärksammade verk. Så som versböckerna Soldatsånger och dikter, 1892, och På sju hav, 1896. Novellerna Höglandsbilder, 1888, och Soldathistorier, 1888-89, har hyllats och även romanen Just så-historier, 1902, är vida berömd. Kipling har hyllats för sitt sätt att skriva fängslande och fånga läsaren, men han har även kritiseratsför att skriva rasistiska texter. Gemensamt för hans verk är hur han framställer människan som grymmare än djuren, som dödar för att få föda, medan människan gör det av ren ondska.
Rudyard Kipling fick Nobelpriset i litteratur 1907. Han var då den första engelsmannen att vinna priset, och även den yngsta någonsin med sina 42 år.
Källförteckning:
Erlandsson-Svevar, Kerstin, Thorbjörnsson, Hans. Svenska Plus. Stockholm: Bonnier Utbildning AB, 1996.
http://www.wikipedia.org/wiki/Rudyard_Kipling 30-05-12
Bra Böckers Lexikon 2000, Kipling, Rudyard. Höganäs: Bra Böckers AB, 1997.
Ess i svenska Anatologi 7. Natur och Kultur, 2000.
Mycket välskrivet Julia, både till innehåll och språk!
SvaraRadera/Linda