Harriet var en amerikans författare som var känd över hela världen och den slaveri motståndare. Hon skrev reseböcker, biografier, barnböcker och romaner.
Harriet Beecher Stowe, född som Harriet Elisabeth Beecher den 14 juni 1811 i Litchfield, Connecticut och dog 1 juli 1896. Men hon växte upp i Hartford där hennes pappa Lymand Beecher var präst, och en av personerna som avskaffade slaveriet. Harriet föddes som barn sju av totalt nio stycken. Redan som ung var hon emot slaveriet.
Harriet gifte sig 1836 med Calvin Ellis Stowe. De fick senare sju barn tillsammans, så då fick hon mindre tid till att skriva. Men då och då skrev hon artiklar till tidningar och tjänade då lite extra pengar till familjen.
1850 kom en lag som förbjöd folk att ha slavar. Harriet hade en svägerska som blev upprörd över detta och skrev till Harriet " Om jag kunde föra pennan som du skulle jag skriva något som kommer hela nationen att känna, vilken avskyvärd slaveriet är". Kanske var det så Harriet kom på att skriva Onkel Toms stuga? Den 20 mars 1852 kom romanen om Onkel Toms stuga ut och det är för den som hon blev mest känd av, som det också såldes mer än en miljon exemplar av.
Boken gjorde ett oerhört intryck på sin tid och hade stor betydelse för neger slaveriets avskaffande, men nu är det många som är kritiska mot den. De tycker att Tom kryper för mycket för det vita slav ägarna.
Harriet tyckte inte om slaveri och under den tiden hon levde så hade många slavar och det påverkade nog hennes skrivande och att det just blev en bok om en slav. Harriet har nog påverkats oss genom hennes bok bland annat att alla är lika mycket värda och att alla ska behandlas lika, oavsett vad man har för hudfärg och ursprung.
Källor:
Erlandsson-Svevar Kerstin och Thorbjörnsson Hans. Svenska Plus Grundbok 1 Bonnier Utbildning 1996
Ess i svenska Antologi 7 Natur och Kultur, 2000
http://sv.wikipedia.org/wiki/Harriet_Beecher_Stowe 2012-05-29
Informativt och relativt väl strukturerat porträtt om Harriet, bra! Tips framöver är dels att i en faktatext förekommer inga personliga åsikter (som mot slutet) samt din meningsbyggnad. Läs högt igenom meningarna noga,så märker du nog vad jag menar.
SvaraRadera/Linda