2. Jag tycker absolut att klassikerna kan lära oss någonting om historia. Man får se skillnader både skriftligt (då det var ett annat skrivsätt) och om hur människor betedde sig då (det var inte ovanligt med slavar och liknande). Dessutom får man veta vad människorna på den tiden tyckte var så pass intressant att det gjorde att de ville läsa det; till exempel Skattkammarön med pirater som var något helt nytt på den tiden.
4. Att läsa klassiker kan jag tycka att vi har till viss nytta. Man får en liten insikt på hur det var på den tiden, exempelvis med negerslaveriet. Dock: bara för att det är klassiker, betyder det inte att det är något som intresserar läsaren i sig. Trots detta kan jag förstå att man "måste" läsa vissa böcker, eftersom att det kan vara intressant att se vad läsare på den tiden ansåg gripande.
5. Bland texterna var det för mig svårsmält att se hur mycket man såg ner på mörkhyade. Sättet man talade om eller till dem i texterna gjorde mig irriterad på mänskligheten, mest för att jag vet att mycket av det lever kvar i form av hat och rasism.
6. Jag tror verkligen inte att vi som läser gamla texter idag upplever dem på samma sätt som dåtidens publik. Verkligheten såg inte ut som den gjorde idag, därmed var det inte samma saker som läsarna intresserades av. Nuförtiden krävs det väldigt mycket för att en bok eller liknande ska bli såpass känd. Det tror jag beror på att vi har blivit som avtrubbade. Vi har numera TV, datorer och mobiler som underhållning vilket leder till att det är inte alltför många som sträcker sig efter en bok frivilligt.
Jag kan förstå varför klassikerna blev så omtyckta, fast det är främst för att jag tror att läsarna inte hade mycket att jämföra med då. Då var det kanske lättare att skriva något folket aldrig hade läst om förut, just för att ingen hade skrivit om det innan.
9. Könsrollerna i texterna är ganska precisa; mannen arbetar samt försörjer familjen medan kvinnan står i köket och arbetar på alla möjliga sorters vis i hemmet. Flickorna och kvinnornas uppgift var främst att laga mat och städa, och männen hade tyngre sysslor bland annat ute i ladugårdarna eller i skogarna där de arbetade. Om man jämför dagens könsroller så är det enligt mig väldigt olika beroende på var man befinner sig. I många människors syn är det fortfarande könsroller i stil med det jag skrev tidigare, att kvinnan tar hand om hemmet och mannen försörjer familjen. Det finns en modernare syn på män och kvinnor och det är att de ska vara jämnställda. Enligt mig är jämnställdheten misslyckad, för om man till exempel tar en närmre titt på människors lön så är det fortfarande männen som står högre än kvinnor. Jag tror att på något sätt kommer människor alltid att se på männen som snäppet högre i rang, varför kan jag tyvärr inte svara på.
Bra Frida, du gör flera goda reflekttioner kring texterna du läst och drar tydliga paralleller till nutiden, dvs breddar frågan och utvecklar den. För att bli ännu mer konkret får du gärna citera och ge exempel på det du funderat kring, t.ex.hur visar det sig i Onkel Toms stuga att de tycker på ett visst sätt om slavar.
SvaraRadera/Linda