2. Ja, självklart lär klassikerna oss någonting om vår historia. Böckerna berättar hur man levde, arbetade och bodde förr i tiden. I t.ex onkel Toms stuga får vi se hur vissa behandlade sina slavar, vilket inte var på ett snällt sätt. Så samhället har ju förändrats en del.
4. Ja, vi får reda på hur allting var förr. T.ex i hemmen, hur de såg mot andra människor med annan hudfärg, hur man arbetade och hur man behandlade människor.
5. Ja, jag reagerade på en persons syn på slavar och svarta människor i onkel Toms stuga. Sättet vissa behandlade slavar och svarta är helt oacceptabelt nu. Alla människor är precis lika mycket värda.
7. Man märker ganska fort på en berättelse att den är gammal, de använder ord vi knappt känner till nu. De formulerade meningar på ett helt annat sätt då, en mening i onkel Toms stuga är tex: ''hon kommer snart att upptäcka att vi matmödrar är de verkliga slavarna här i södern''. Så skulle vi aldrig ha skrivit en mening nu.
9. Texterna visar ganska klart om hur könsrollerna är uppdelade. Kvinnorna ska laga mat, ta hand om barnen och städa. Männen ska jobba hela dagarna så de kan försörja familjen. Idag har könsrollerna förändrats en hel del, både männen och kvinnorna jobbar och tar hand om barnen. Matlagningen och städningen är också mer jämnt uppdelat mellan kvinnorna och männen.
Frida, du visar att du tänkt till kring texterna du läst och du gör flera goda reflektioner. Ett tips för att nå högre är dels att tydligt hänvisa till texten för att förtydliga det du skrivit (t.ex. genom citat som du också gjort i någon fråga) dels att försöka fördjupa frågan som du gjort i svaret på den sista. Mer av det!
SvaraRadera/Linda