Japp, då kör vi vidare! Denna vecka kommer ni att först i grupp få diskutera nedanstående frågor. Utnyttja den tiden väl! Därefter kommer ni nämligen att få välja 5 av dessa frågor och resonera kring på egen hand och sedan blogga om. Jag förlänger inlämningstiden till denna uppgift till måndag 28/5.
Klassikerna skildrar en helt annan tid än vår egen och ett samhälle som inte längre finns, där andra värderingar rådde. Fundera över:
1. Vilka moraliska värderingar framträder? Hur och varför har de förändrats?
2. Kan klassikerna lära oss någonting om vår historia? Vad?
3. Vilka insikter får vi om livet förr? Vad var viktigt för människorna? Har detta förändrats?
4. Har vi någon nytta av att läsa klassiker? Motivera!
5. Finns det inslag i texterna som gör dig irriterad eller som känns särskilt svårsmälta? Vad?
6. Tror du att vi som läser dessa texter idag upplever dem på samma sätt som dåtidens publik? Varför? Varför inte? Kan du förstå att de blev så omtyckta?
7. Samtliga texter har omkring hundra år på nacken. Hur märks detta i författarnas sätt att skriva? Titta på ordval och meningar och undersök vilka känslor författarna vädjar till hos läsaren.
8. Leta efter exemplel på författarnas (samtidens) syn på olika folkgrupper. Vad anses oacceptabelt? Vad gör en person respektabel? Vilka fördomar kommer till klart uttryck?
9. Vad säger texterna om könsroller? Vilka uppgifter har flickor och kvinnor? Vad gör männen? Jämför med dagens könsroller: Har något förändrats? Är något likadant?
10. Studera texterna och sök exempel på barns och vuxnas relationer. på vilka sätt har förhållandena ändrats. är det till det bättre eller till det sämre anser du? Varför?
Utveckla dina svar och ge gärna exempel från de texter du läst.
/Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.